- Bahan (sagu)
 - 2 cawan Sagu
 - inti kacang secukupnya
 - 1/2 cawan air panas
 - 1/2 sk garam
 
- Bahan (Kuah)
 - 1 cawan santan
 - 1/2 cawan air
 - 1 ulas bawang merah - dipotong halus
 - 1/2 sk halba
 - 1 inci halia
 - 1 sk garam
 - 2 sb gula
 
- Cara - cara
 - Masukkan 1/2 sk garam ke dalam 1/2 cawan air panas. Kemudian masukkan air tersebut ke dalam sagu. Kacau sebati
 - Masukkan sagu tadi ke dalam bekas lompang(separuh). Masukkan inti dan masukkan sagu semula (atau boleh bulat-bulatkan sahaja dengan inti di dalam)
 - Kukus hingga masak
 - Sementara kukus, sediakan kuah. Masukkan semua bahan kuah ke dalam periuk. Masak hingga santan menggelegak tapi jangan terlalu lama
 - Setelah kuah masak, masukkan sagupal tadi ke dalam kuah
 - Sedia untuk dihidang
 




No comments:
Post a Comment