- 11gm yis
 - 1 cawan air suam
 - 3 sudu besar gula
 - 1 sudu besar susu pekat
 - 1 biji telur
 - 3 cawan tepung roti
 - 1 cawan tepung gandum
 - 2 sudu besar mentega
 
Bahan B (untuk sapuan)
- 1 biji kuning telur
 - 1/4 cawan susu segar kotak
 
Almond flakes
- asukkan yis ke dalam air suam. Biarkan hingga berbuih
 - Satukan bahan-bahan A yang lain dan gaulkan(Masukkan air sedikit demi sedikit)
 - Kemudian masukkan yis tadi. Uli sehingga menjadi doh atau gunakan mixer
 - Setelah sebati, rehatkan doh seketika sehingga adunan naik 2 kali ganda
 - Kemudian tekan doh untuk keluarkan udara
 - Bahagikan dan bentukkan doh dan letakkan ke dalam dulang pembakar yang telah di sapu sedikit minyak. Jarakkan doh kerana ia akan mengembang lagi.
 - Biarkan doh sehingga naik dalam 30-40 minit
 - Sapu dengan bahan B dan taburkan kuaci dan almond flakes
 - Bakar sehingga masak dengan api atas - bawah
 
Sos Butterscotch
- 1 cawan gula perang
 - 1 cawan whipping cream/susu cair/susu segar kotak
 - 1 sudu kecil esen vanila
 - secubit garam
 - 50g mentega (unsalted butter)
 
- Cairkan mentega
 - Masukkan gula perang. Masak sehingga gula larut sepenuhnya
 - Kemudian masukkan whipping cream/susu dan garam
 - Masukkan esen vanila dan kacau sebati
 - Apabila adunan telah mula mendidih, tutup api dan biarkan sejuk
 




No comments:
Post a Comment