Adunan A (Karamel):
- Bahan - bahan
 - 3sb gula
 - 3 biji kuning telur
 - 1/2 tin susu cair
 - 50g gula
 - 1 sk esen vanila
 
- Cara - cara
 - Sediakan loyang bulat 8/9 inci.
 - Tabur gula dalam loyang dan masak atas api perlahan. Biar gula hancur dan warna bertukar menjadi perang.
 - Ratakan gula dan biarkan sejuk. Ketepikan
 - Campurkan telur, susu, 50g gula, esen vanilan. mix hingga sebati. Kemudian masukkan dalam loyang gula hangus perang tadi
 
- Bahan - bahan
 - 3 biji kuning telur
 - 135ml air
 - 45ml minyak
 - 50g gula
 - 140g tepung gandum
 - 1sk baking powder
 
- Cara - cara
 - Pukul kuning telur, air dan minyak hingga kembang dan sebati
 - Masukkan gula. Pukul lagi hingga kembang
 - Kemudian masukkan tepung yang telah diayak bersama baking powder
 - Kacau sebati secara kaup balik
 
- Bahan - bahan
 - 6 biji putih telur
 - 50g gula
 - 1sk cream of tartar
 
- Cara - cara
 - Pukul semua bahan sehingga kembang (soft peak) *Perhatian: Pastikan putih telur tidak bercampur dengan kuning telur dan pemukul/mixer juga bersih tanpa bahan lain
 
Cara menyediakan kek karamel
- Masukkan 1/2 Adunan C ke dalam Adunan B. Kacau secara kaup balik hingga sebati
 - Kemudian masukkan Adunan C yang selebihnya ke dalam adunan tadi. Kacau kaup balik lagi
 - Masukkan pewarna masakan
 - Kemudian masukkan adunan C+B tadi ke dalam dulang berisi karamel tadi secara sedikit demi sedikit dan perlahan
 - Kemudian bakar secara bain marie sehingga masak
 




No comments:
Post a Comment