- Bahan-bahan
 - 10 biji telur
 - 300g tepung biskut marie yang telah dikisar halus
 - 500g mentega
 - 1 sb ovallete
 - 75ml air sejuk (dari peti sejuk)
 - 1 sk esen vanilla
 - 100g gula halus
 - 300g susu pekat manis
 - hawflake secukupnya
 - perasa pandan
 - sedikit pewarna kuning telur
 
- cara-cara :
 - Pukul telur, gula, esen vanilla, air sejuk, tepung biskut marie dan ovallete hingga kembang
 - Dalam bekas yang lain, putar mentega dan susu hingga kembang
 - Kemudian adunan 1 dan 2. Putar sebati dengan menggunakan kelajuan paling minima lebih kurang 10 minit
 - Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. Masukkan perasa pandan dalam 1 bahagian dan pewarna kuning dalam bahagian lain
 - Masukkan 7 sudu besar adunan lapisan pertama ke dalam loyang yang telah digris. Bakar lebih kurang 5-7 minit dengan api atas bawah
 - Setelah masak, keluarkan dari oven dan tekan-tekan dengan alat penekan kek
 - Tuangkan adunan untuk Lapisan seterusnya. Gunakan api atas sahaja. Letakkan hawflake pada lapisan ketiga atau mana-mana lapisan ikut citarasa
 - Ulang sehingga adunan habis. Bakar sehingga masak
 - Sejukkan sebelum potong
 




No comments:
Post a Comment