- Bahan-bahan
- 10 biji telur
- 300g tepung biskut marie yang telah dikisar halus
- 500g mentega
- 1 sb ovallete
- 75ml air sejuk (dari peti sejuk)
- 1 sk esen vanilla
- 100g gula halus
- 300g susu pekat manis
- hawflake secukupnya
- perasa pandan
- sedikit pewarna kuning telur
- cara-cara :
- Pukul telur, gula, esen vanilla, air sejuk, tepung biskut marie dan ovallete hingga kembang
- Dalam bekas yang lain, putar mentega dan susu hingga kembang
- Kemudian adunan 1 dan 2. Putar sebati dengan menggunakan kelajuan paling minima lebih kurang 10 minit
- Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. Masukkan perasa pandan dalam 1 bahagian dan pewarna kuning dalam bahagian lain
- Masukkan 7 sudu besar adunan lapisan pertama ke dalam loyang yang telah digris. Bakar lebih kurang 5-7 minit dengan api atas bawah
- Setelah masak, keluarkan dari oven dan tekan-tekan dengan alat penekan kek
- Tuangkan adunan untuk Lapisan seterusnya. Gunakan api atas sahaja. Letakkan hawflake pada lapisan ketiga atau mana-mana lapisan ikut citarasa
- Ulang sehingga adunan habis. Bakar sehingga masak
- Sejukkan sebelum potong
No comments:
Post a Comment