Tuesday, June 2, 2020

Apam Gula Hangus

    Bahan A:
  • 1 cawan gula
  • 1 cawan air panas
  • 2 sudu besar marjerin
    Cara-cara:
  1. Masak gula hingga menjadi karamel
  2. Masukkan air panas dan marjerin. Biarkan sejuk
    Bahan B:
  • 1 1/2 cawan tepung gandum
  • 1 sudu teh soda bikarbonat
  • 1 biji telur
  • 2 sudu besar susu pekat
  • 1/2 cawan minyak masak
  • 1 sudu kecil esen vanila

    Cara - cara
  1. Ayak tepung dan soda bikarbonat
  2. Pukul telur dan masukkan semua bahan B
  3. Masukkan air gula (bahan A). Kacau sebati
  4. Kemudian tapis adunan tadi
  5. Perap selama lebih kurang 15minit
  6. Masukkan ke dalam acuan kuih lompang (atau acuan lain) yang telah disapu minyak
  7. Kukus selama 15minit atau sehingga masak. Permukaan kuih kelihatan berkilat apabila masak

No comments:

Post a Comment