Tuesday, June 2, 2020

Kek Hokkaido

    Bahan A:
  • 3 biji kuning telur
  • 20g gula halus
  • 35g minyak jagung
  • 60ml susu segar
  • 1 sk esen vanila
  • 15g tepung jagung
  • 55g gandum
  • secubit garam
    Bahan B:
  • 3 biji putih telur
  • 30g gula halus
  • 1/2 sk cream of tartar
    Cara - cara
  1. Pukul kuning telur dan gula hingga kembang
  2. Masukkan semua bahan A yang lain kecuali minyak
  3. Kacau sehingga sebati. Kemudian barulah masukkan minyak. Kacau sebati
  4. Pukul bahan B sehingga kembang(bertanduk)
  5. Satukan adunan bahan A dan B secara kaup balik
  6. Masukkan ke dalam cawan kek kertas dan bakar sehingga masak. Api atas-bawah

Krim kastad

    Bahan-bahan:
  • 1 sb tepung gandum
  • 1 sb tepung kastad
  • 4 sb gula
  • 200ml susu segar
  • 1 biji telur
  • 1 sb mentega

    Cara - cara
  1. Satukan semua bahan. Pukul sebati.
  2. Masak di atas api perlahan sehingga pekat(kacau sentiasa)

No comments:

Post a Comment