Tuesday, June 2, 2020

Kek Karamel

Adunan A (Karamel):

    Bahan - bahan
  • 3sb gula
  • 3 biji kuning telur
  • 1/2 tin susu cair
  • 50g gula
  • 1 sk esen vanila
    Cara - cara
  1. Sediakan loyang bulat 8/9 inci.
  2. Tabur gula dalam loyang dan masak atas api perlahan. Biar gula hancur dan warna bertukar menjadi perang.
  3. Ratakan gula dan biarkan sejuk. Ketepikan
  4. Campurkan telur, susu, 50g gula, esen vanilan. mix hingga sebati. Kemudian masukkan dalam loyang gula hangus perang tadi
Adunan B:
    Bahan - bahan
  • 3 biji kuning telur
  • 135ml air
  • 45ml minyak
  • 50g gula
  • 140g tepung gandum
  • 1sk baking powder
    Cara - cara
  1. Pukul kuning telur, air dan minyak hingga kembang dan sebati
  2. Masukkan gula. Pukul lagi hingga kembang
  3. Kemudian masukkan tepung yang telah diayak bersama baking powder
  4. Kacau sebati secara kaup balik
Adunan C:
    Bahan - bahan
  • 6 biji putih telur
  • 50g gula
  • 1sk cream of tartar
    Cara - cara
  1. Pukul semua bahan sehingga kembang (soft peak) *Perhatian: Pastikan putih telur tidak bercampur dengan kuning telur dan pemukul/mixer juga bersih tanpa bahan lain 

Cara menyediakan kek karamel

  1. Masukkan 1/2 Adunan C ke dalam Adunan B. Kacau secara kaup balik hingga sebati
  2. Kemudian masukkan Adunan C yang selebihnya ke dalam adunan tadi. Kacau kaup balik lagi
  3. Masukkan pewarna masakan
  4. Kemudian masukkan adunan C+B tadi ke dalam dulang berisi karamel tadi secara sedikit demi sedikit dan perlahan
  5. Kemudian bakar secara bain marie sehingga masak

No comments:

Post a Comment