Adunan A (Karamel):
- Bahan - bahan
- 3sb gula
- 3 biji kuning telur
- 1/2 tin susu cair
- 50g gula
- 1 sk esen vanila
- Cara - cara
- Sediakan loyang bulat 8/9 inci.
- Tabur gula dalam loyang dan masak atas api perlahan. Biar gula hancur dan warna bertukar menjadi perang.
- Ratakan gula dan biarkan sejuk. Ketepikan
- Campurkan telur, susu, 50g gula, esen vanilan. mix hingga sebati. Kemudian masukkan dalam loyang gula hangus perang tadi
- Bahan - bahan
- 3 biji kuning telur
- 135ml air
- 45ml minyak
- 50g gula
- 140g tepung gandum
- 1sk baking powder
- Cara - cara
- Pukul kuning telur, air dan minyak hingga kembang dan sebati
- Masukkan gula. Pukul lagi hingga kembang
- Kemudian masukkan tepung yang telah diayak bersama baking powder
- Kacau sebati secara kaup balik
- Bahan - bahan
- 6 biji putih telur
- 50g gula
- 1sk cream of tartar
- Cara - cara
- Pukul semua bahan sehingga kembang (soft peak) *Perhatian: Pastikan putih telur tidak bercampur dengan kuning telur dan pemukul/mixer juga bersih tanpa bahan lain
Cara menyediakan kek karamel
- Masukkan 1/2 Adunan C ke dalam Adunan B. Kacau secara kaup balik hingga sebati
- Kemudian masukkan Adunan C yang selebihnya ke dalam adunan tadi. Kacau kaup balik lagi
- Masukkan pewarna masakan
- Kemudian masukkan adunan C+B tadi ke dalam dulang berisi karamel tadi secara sedikit demi sedikit dan perlahan
- Kemudian bakar secara bain marie sehingga masak
No comments:
Post a Comment