Tuesday, June 2, 2020

Ketupat Sotong

    Bahan-bahan
  • 8-10 ekor sotong
  • 1 cawan beras pulut
  • 1 cawan santan pekat - kuah
  • 2 ulas bawang merah
  • 1 inci halia
  • 1/2 sk halba
  • Garam dan gula
    Cara - cara
  1. Basuh beras pulut hingga bersih. Rendam dengan memasukkan sedikit santan ke dalam air(Rendam agak-agak tenggelam pulut. Rendam selama lebih kurang 1 1/2 jam
  2. Masukkan beras pulut yang telah direndam tadi ke dalam sotong yang telah dibersihkan sebanyak 2/3 penuh
  3. Selitkan lidi pada bahagian atas sotong supaya pulut tak keluar
  4. Masukkan ke dalam periuk bersama air dan sedikit santan, bawang merah dan halia
  5. Biarkan mendidih. Kemudian masukkan santan selebihnya, halba, garam dan gula
  6. Masak sehingga sotong dan pulut mas

No comments:

Post a Comment