Tuesday, June 2, 2020

Kek Lobak Merah (Carrot Cake)

    Bahan - bahan
  • 1 1/4 cawan minyak jagung
  • 4 biji telur
  • 120g gula castor
  • 120g gula perang
  • 250g tepung gandum
  • 1 sk baking soda
  • 1/4 sk garam
  • 1/4 sk serbuk kayu manis
  • 1 cawan walnut - panggang sekejap dan cincang kasar
  • 2 cawan karot - parut kasar
  • 1/2 cawan kismis
    Cara-cara:
  1. Putar telur dengan gula hingga kembang
  2. Masukkan minyak dan putar lagi
  3. Masukkan tepung gandum, baking soda, serbuk kayu manis dan garam yang telah diayak sedikit demi sedikit
  4. Masukkan karot, walnut dan kismis. Kacau sebati
  5. Tuangkan dalam loyang telah dilapik dengan kertas
  6. Bakar pada suhu 180 celcius selama 45 minit atau sehingga masak

Cream Cheese

    Bahan bahan:
  • 2 cawan gula icing(atau ikut tahap manis yang disukai)
  • 250g cream cheese
  • 75g unsalted butter
  • 2 sudu kecil esen vanila

    Cara - cara
  1. Putar cream cheese, butter dan vanilla hingga sebati
  2. Masukkan gula hingga sedikit demi sedikit. Putar sebati
  3. Sejukkan. Kemudian hias pada permukaan kek

No comments:

Post a Comment