- Bahan - bahan
- 1 1/4 cawan minyak jagung
- 4 biji telur
- 120g gula castor
- 120g gula perang
- 250g tepung gandum
- 1 sk baking soda
- 1/4 sk garam
- 1/4 sk serbuk kayu manis
- 1 cawan walnut - panggang sekejap dan cincang kasar
- 2 cawan karot - parut kasar
- 1/2 cawan kismis
- Cara-cara:
- Putar telur dengan gula hingga kembang
- Masukkan minyak dan putar lagi
- Masukkan tepung gandum, baking soda, serbuk kayu manis dan garam yang telah diayak sedikit demi sedikit
- Masukkan karot, walnut dan kismis. Kacau sebati
- Tuangkan dalam loyang telah dilapik dengan kertas
- Bakar pada suhu 180 celcius selama 45 minit atau sehingga masak
Cream Cheese
- Bahan bahan:
- 2 cawan gula icing(atau ikut tahap manis yang disukai)
- 250g cream cheese
- 75g unsalted butter
- 2 sudu kecil esen vanila
- Cara - cara
- Putar cream cheese, butter dan vanilla hingga sebati
- Masukkan gula hingga sedikit demi sedikit. Putar sebati
- Sejukkan. Kemudian hias pada permukaan kek
No comments:
Post a Comment