Tuesday, June 2, 2020

Sagupal

    Bahan (sagu)
  • 2 cawan Sagu
  • inti kacang secukupnya
  • 1/2 cawan air panas
  • 1/2 sk garam
    Bahan (Kuah)
  • 1 cawan santan
  • 1/2 cawan air
  • 1 ulas bawang merah - dipotong halus
  • 1/2 sk halba
  • 1 inci halia
  • 1 sk garam
  • 2 sb gula

    Cara - cara
  1. Masukkan 1/2 sk garam ke dalam 1/2 cawan air panas. Kemudian masukkan air tersebut ke dalam sagu. Kacau sebati
  2. Masukkan sagu tadi ke dalam bekas lompang(separuh). Masukkan inti dan masukkan sagu semula (atau boleh bulat-bulatkan sahaja dengan inti di dalam)
  3. Kukus hingga masak
  4. Sementara kukus, sediakan kuah. Masukkan semua bahan kuah ke dalam periuk. Masak hingga santan menggelegak tapi jangan terlalu lama
  5. Setelah kuah masak, masukkan sagupal tadi ke dalam kuah
  6. Sedia untuk dihidang

No comments:

Post a Comment