- Bahan (sagu)
- 2 cawan Sagu
- inti kacang secukupnya
- 1/2 cawan air panas
- 1/2 sk garam
- Bahan (Kuah)
- 1 cawan santan
- 1/2 cawan air
- 1 ulas bawang merah - dipotong halus
- 1/2 sk halba
- 1 inci halia
- 1 sk garam
- 2 sb gula
- Cara - cara
- Masukkan 1/2 sk garam ke dalam 1/2 cawan air panas. Kemudian masukkan air tersebut ke dalam sagu. Kacau sebati
- Masukkan sagu tadi ke dalam bekas lompang(separuh). Masukkan inti dan masukkan sagu semula (atau boleh bulat-bulatkan sahaja dengan inti di dalam)
- Kukus hingga masak
- Sementara kukus, sediakan kuah. Masukkan semua bahan kuah ke dalam periuk. Masak hingga santan menggelegak tapi jangan terlalu lama
- Setelah kuah masak, masukkan sagupal tadi ke dalam kuah
- Sedia untuk dihidang
No comments:
Post a Comment