- Bahan-bahan
- 250g cream cheese 50g butter
- 100ml susu segar
- 6 biji kuning telur
- 1 sudu besar jus lemon
- 1/4 susu kecil garam
- 60g tepung kek/tepung superfine
- 20g tepung jagung Bahan B:
- 140g gula halus
- 6 biji putih telur
- 3/4 sudu kecil jus lemon
Bahan A:
- Cara-cara:
- Cairkan cream cheese, butter dan susu dgn teknik double boiler
- Kemudian campurkan tepung, tepung jagung, kuning telur, garam dan jus lemon ke dalam adunan cream cheese dan gaul hingga sebati
- Dalam bekas lain, pukul putih telur hingga kembang. Kemudian tambahkan gula dan pukul lagi sampai bertanduk (soft peak)
- Campurkan adunan Bahan A tadi ke dalam adunan Bahan B dan kacau secara kaup balik
- Masukkan adunan ke dalam bekas kek yang telah digris
- Bakar kek pada suhu 160C dlm kira kira 1 jam, dengan cara bain-marie (waterbath)
No comments:
Post a Comment