Tuesday, June 2, 2020

Japanese Cheesecake

    Bahan-bahan
    Bahan A:
  • 250g cream cheese
  • 50g butter
  • 100ml susu segar
  • 6 biji kuning telur
  • 1 sudu besar jus lemon
  • 1/4 susu kecil garam
  • 60g tepung kek/tepung superfine
  • 20g tepung jagung
  • Bahan B:
  • 140g gula halus
  • 6 biji putih telur
  • 3/4 sudu kecil jus lemon

    Cara-cara:
  1. Cairkan cream cheese, butter dan susu dgn teknik double boiler
  2. Kemudian campurkan tepung, tepung jagung, kuning telur, garam dan jus lemon ke dalam adunan cream cheese dan gaul hingga sebati
  3. Dalam bekas lain, pukul putih telur hingga kembang. Kemudian tambahkan gula dan pukul lagi sampai bertanduk (soft peak)
  4. Campurkan adunan Bahan A tadi ke dalam adunan Bahan B dan kacau secara kaup balik
  5. Masukkan adunan ke dalam bekas kek yang telah digris
  6. Bakar kek pada suhu 160C dlm kira kira 1 jam, dengan cara bain-marie (waterbath)

No comments:

Post a Comment