- 11gm yis
- 1 cawan air suam
- 3 sudu besar gula
- 1 sudu besar susu pekat
- 1 biji telur
- 3 cawan tepung roti
- 1 cawan tepung gandum
- 2 sudu besar mentega
Bahan B (untuk sapuan)
- 1 biji kuning telur
- 1/4 cawan susu segar kotak
Almond flakes
- asukkan yis ke dalam air suam. Biarkan hingga berbuih
- Satukan bahan-bahan A yang lain dan gaulkan(Masukkan air sedikit demi sedikit)
- Kemudian masukkan yis tadi. Uli sehingga menjadi doh atau gunakan mixer
- Setelah sebati, rehatkan doh seketika sehingga adunan naik 2 kali ganda
- Kemudian tekan doh untuk keluarkan udara
- Bahagikan dan bentukkan doh dan letakkan ke dalam dulang pembakar yang telah di sapu sedikit minyak. Jarakkan doh kerana ia akan mengembang lagi.
- Biarkan doh sehingga naik dalam 30-40 minit
- Sapu dengan bahan B dan taburkan kuaci dan almond flakes
- Bakar sehingga masak dengan api atas - bawah
Sos Butterscotch
- 1 cawan gula perang
- 1 cawan whipping cream/susu cair/susu segar kotak
- 1 sudu kecil esen vanila
- secubit garam
- 50g mentega (unsalted butter)
- Cairkan mentega
- Masukkan gula perang. Masak sehingga gula larut sepenuhnya
- Kemudian masukkan whipping cream/susu dan garam
- Masukkan esen vanila dan kacau sebati
- Apabila adunan telah mula mendidih, tutup api dan biarkan sejuk
No comments:
Post a Comment