- A:
 - 1 keping ikan tenggiri
 - 7-8 ekor udang (sederhana besar)
 - segenggam udang kering
 - 2 batang serai diketuk
 - 2 asam keping
 - Garam secukup rasa
 
Cara:
- Campur semua, masukkan air dan kemudian rebus
 - Apabila mendidih, keluarkan serai
 - Kisarkan isi ikan, udang dan udang kering dengan menggunakan air rebusan tadi
 
B:
- 5 ulas bawang merah
 - 1 biji bawang besar
 - 3 ulas bawang putih
 - 1 1/2 inci lengkuas
 - 1 inci halia
 - 9-10 tangkai lada kering
 - 2 sudu besar rempah kari ikan
 - 1 sudu besar kerisik
 - 1 cawan santan pekat
 - Sedikit daun kesum
 - garam
 - gula
 
Cara:
- Kisar semua bawang, lengkuas, halia dan lada kering
 - Panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga pecah minyak
 - Masukkan rempah kari yang dicampur dengan sedikit air. Masak seketika
 - Masukkan isi ikan, udang dan udang kering yang telah dikisar tadi
 - Kemudian masukkan air rebusan bersama asam keping
 - Kemudian masukkan santan dan kerisik. Masukkan daun kesum
 - Perasakan dengan garam dan gula
 - Biarkan sehingga masak
 - Hidangkan bersama spageti dan ulaman serta sambal belacan
 




No comments:
Post a Comment