Saturday, August 27, 2011

Snow Almond

Sumber :http://hanamemories.blogspot.com/
Bahan-bahan

  • 250g butter (takde butter kat rumah saya guna marjerin je dalam 1 setengah cawan)
  • 90g gula halus - leh kurangkan (saya guna 75g still manis)
  • 50g badam kisar @ serbuk badam
  • 50g tepung ubi
  • 25g coffeemate (saya guna susu tepung coklat.. malas nak kuar beli)
  • 25g nestum - kisar
  • 1sk esen coffee
  • 1 biji telur
  • tepung gandum secukupnya (lebih kurang 3 cawan tak penuh)
Utk saduran
  • Chocolate masakan
  • Nestum @ breadcrumbs
Cara-cara
  • Pukul butter dan juga gula hingga kembang. Masukkan telur dan esen kopi dan pukul lagi hingga berkrim.
  • Masukkan badam kisar, tepung ubi, nestum dan coffeemate. Gaul menggunakan spatula.
  • Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit. Uli sehingga tidak melekat di tangan atau boleh di terap.
  • Bentukkan ikut suka samada terap menggunakan cutter, bentuk kiub atau bulat2kan.
  • Bakar suhu 170-180 selama 15min atau hingga keperangan. Sejukkan atas redai.
  • Cairkan coklat masakan secara double boiler. Celupkan kukis tadi. Kemudian golek2kan ke dalam nestum@breadcrumbs. Jika buat bulat2 bleh masukkan ke dalam paper cup yg comel2. (leceh nak tunggu sejuk nak sadur 2 kali keje.. saya celup putih telur, kemudian celup nestum sebelum bakar :)
  • Simpan dalam bekas kedap udara.

No comments:

Post a Comment