Bahan-bahan
- 250g butter (takde butter kat rumah saya guna marjerin je dalam 1 setengah cawan)
- 90g gula halus - leh kurangkan (saya guna 75g still manis)
- 50g badam kisar @ serbuk badam
- 50g tepung ubi
- 25g coffeemate (saya guna susu tepung coklat.. malas nak kuar beli)
- 25g nestum - kisar
- 1sk esen coffee
- 1 biji telur
- tepung gandum secukupnya (lebih kurang 3 cawan tak penuh)
- Chocolate masakan
- Nestum @ breadcrumbs
- Pukul butter dan juga gula hingga kembang. Masukkan telur dan esen kopi dan pukul lagi hingga berkrim.
- Masukkan badam kisar, tepung ubi, nestum dan coffeemate. Gaul menggunakan spatula.
- Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit. Uli sehingga tidak melekat di tangan atau boleh di terap.
- Bentukkan ikut suka samada terap menggunakan cutter, bentuk kiub atau bulat2kan.
- Bakar suhu 170-180 selama 15min atau hingga keperangan. Sejukkan atas redai.
- Cairkan coklat masakan secara double boiler. Celupkan kukis tadi. Kemudian golek2kan ke dalam nestum@breadcrumbs. Jika buat bulat2 bleh masukkan ke dalam paper cup yg comel2. (leceh nak tunggu sejuk nak sadur 2 kali keje.. saya celup putih telur, kemudian celup nestum sebelum bakar :)
- Simpan dalam bekas kedap udara.
No comments:
Post a Comment