Saturday, August 27, 2011

Karamel lapis choc


1 tin susu cair (lebih kurang 350 ml) tambah dengan 50 ml air
bahagi kepada 2 bahagian (200ml satu bahagian)

masak lebih kurang 4 sudu gula hingga hangus, tuang dalam dulang

adunan 1:
200ml bahagian susu cair tadi
2 - 3 sudu besar gula (ikut nak manis)
2 biji telur
esen vanila
*campur semua, blend. kemudian tapis

adunan 2:
200ml bahagian susu cair tadi
2 - 3 sudu besar gula (ikutla nak manis)
1 sudu besar serbuk coklat
1/2 sudu teh choc emulco (optional)
2 biji telur
*campur semua, blend. kemudian tapis

Cara:
letak dalam satu senduk adunan 1 dalam dulang yang berisi gula hangus, kukus lebih kurang 5 minit atau sehingga masak.
kemudian lapis dengan adunan 2, kukus lagi. ulang sehingga habis adunan..

No comments:

Post a Comment