Monday, December 25, 2023

Laksa Johor

Bahan-bahan:

  • A:
  • 1 keping ikan tenggiri
  • 7-8 ekor udang (sederhana besar)
  • segenggam udang kering
  • 2 batang serai diketuk
  • 2 asam keping
  • Garam secukup rasa

Cara:
  1. Campur semua, masukkan air dan kemudian rebus
  2. Apabila mendidih, keluarkan serai
  3. Kisarkan isi ikan, udang dan udang kering dengan menggunakan air rebusan tadi

B:
  • 5 ulas bawang merah
  • 1 biji bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 1/2 inci lengkuas
  • 1 inci halia
  • 9-10 tangkai lada kering
  • 2 sudu besar rempah kari ikan
  • 1 sudu besar kerisik
  • 1 cawan santan pekat
  • Sedikit daun kesum
  • garam
  • gula

Cara:
  1. Kisar semua bawang, lengkuas, halia dan lada kering
  2. Panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga pecah minyak
  3. Masukkan rempah kari yang dicampur dengan sedikit air. Masak seketika
  4. Masukkan isi ikan, udang dan udang kering yang telah dikisar tadi
  5. Kemudian masukkan air rebusan bersama asam keping
  6. Kemudian masukkan santan dan kerisik. Masukkan daun kesum
  7. Perasakan dengan garam dan gula
  8. Biarkan sehingga masak
  9. Hidangkan bersama spageti dan ulaman serta sambal belacan


No comments:

Post a Comment