- A:
- 1 keping ikan tenggiri
- 7-8 ekor udang (sederhana besar)
- segenggam udang kering
- 2 batang serai diketuk
- 2 asam keping
- Garam secukup rasa
Cara:
- Campur semua, masukkan air dan kemudian rebus
- Apabila mendidih, keluarkan serai
- Kisarkan isi ikan, udang dan udang kering dengan menggunakan air rebusan tadi
B:
- 5 ulas bawang merah
- 1 biji bawang besar
- 3 ulas bawang putih
- 1 1/2 inci lengkuas
- 1 inci halia
- 9-10 tangkai lada kering
- 2 sudu besar rempah kari ikan
- 1 sudu besar kerisik
- 1 cawan santan pekat
- Sedikit daun kesum
- garam
- gula
Cara:
- Kisar semua bawang, lengkuas, halia dan lada kering
- Panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga pecah minyak
- Masukkan rempah kari yang dicampur dengan sedikit air. Masak seketika
- Masukkan isi ikan, udang dan udang kering yang telah dikisar tadi
- Kemudian masukkan air rebusan bersama asam keping
- Kemudian masukkan santan dan kerisik. Masukkan daun kesum
- Perasakan dengan garam dan gula
- Biarkan sehingga masak
- Hidangkan bersama spageti dan ulaman serta sambal belacan
No comments:
Post a Comment