Sunday, December 6, 2015

cream puff

Kulit
Bahan:
65g tepung gandum
50g mentega
150ml air
2 biji telur
Setgh sudu kecil gula

Cara:
1. Masukkan air, gula dan butter ke dlm periuk atau pan
2. Panaskan hingga mendidih
3. Kemudian masukkan tepung. Alihkan dari api. Kacau hingga sebati
4. Letak semula adunan tadi di atas api dam masak semula sehingga agak kering(sekejap je je dalam 3-5 minit)
5. Biarkan sejuk sedikit. Apabila adunan suam kuku, masukkan telur yg telah dipukul kedalam adunan td. Kacau sebati. Saya guna food processor.
6. Kemudian sudukan, atau paip atas dulang. Spray air sikit ke atas puff td dan bakar 150 celcius selama 15 minit api atas bawah atau ikut kesesuaian oven dan saiz

Filling

Bahan:
1 cwn air
1 cwn susu segar(atau 1/3 cwn susu cair)
4 sudu makan gula castor
Setgh cwn tepung kastad (2 sudu mkn penuh2)
1 biji telur kuning shj
1 sudu besar mentega

Cara:
1. Sediakan mentega dlm satu bekas
2. Campurkan air, susu, gula, kastad dan telur kuning. Pukul sebati atau blend
3. Masak hingga likat
4. Kemudian angkat dan tapis ke dalam bekas yg berisi mentega. Kacau sebati dan sejukkan

No comments:

Post a Comment