Friday, June 14, 2024

Kuih Talam Keladi

Bahan

Lapisan bawah:

  • 150g keladi - potong dadu dan rebus
  • 1 cawan tepung beras
  • 1 1/2 sb tepung ubi kayu
  • 150ml santan
  • 3sb gula
  • 350ml air
  • sedikit garam

Lapisan Atas :

  • 3/4 cawan gandum
  • 1/2 cawan gula
  • 2 biji telur
  • 125ml  santan
  • 250ml air
  • 1sk perasa keladi
  • pewarna ungu


Cara: 

  1. Satukan semua bahan A kecuali keladi kemudian tapis dan masukkan ke dalam periuk. Masak sehingga suam. Kemudian masukkan keladi. 
  2. Tuang adunan tadi ke dalam loyang 8 inci. Kukus selama 15-20minit.
  3. Sementara itu, satukan semua bahan lapisan bawah dan tapis ke dalam periuk. Masak sehingga suam.
  4. Kemudian tuangkan ke atas lapisan bawah tadi. Kukus lagi dalam 20 minit atau sehingga masak
  5. Biarkan sejuk sebelum potong


No comments:

Post a Comment